Introvert vs extravert: Welk van de twee ben jij?

Introvert / Extravert

Er is niets belangrijker dan jezelf te kennen. Jouw innerlijke zelfbeeld heeft namelijk een grote invloed in je liefdesleven.

Hoe beter je jezelf kent, hoe beter.

Een groot deel van onze persoonlijkheden heeft te maken met de manier waarop we met andere mensen omgaan. Vraag jezelf af: ben ik een introverte of een extraverte persoon? Als je het niet weet, neem dan wat tijd voor jezelf en denk er dan eens rustig over na.

Als je een extraverte persoon bent, heb je waarschijnlijk weinig tot geen sociale angst, en geniet je van de vele interacties die je met de mensen om je heen hebt. Als je een introverte persoon bent, vertoon je meestal stilzwijgend gedrag en ben je wat meer terughoudend in sociale situaties.
Beide zijn volkomen normaal, en hebben hun eigen voordelen.

Het is belangrijk om te weten dat iedereen uniek is en dat je je unieke persoonlijkheid moet omarmen.

Als je niet weet of je een introverte of een extraverte persoon bent, is er goed nieuws. Het is gemakkelijk om erachter te komen.

Ben ik een introvert?

Als je een introvert bent, geef je over het algemeen de voorkeur aan kleine groepjes vrienden, en kan je perfect gelukkig zijn door (af en toe) alleen met jezelf te zijn.

We hebben allemaal verschillende sociale situaties waarbij we ons kunnen uiten in een groep, maar als je niet de druk voelt om deel uit te maken van de groep, kan het zijn dat je gewoon cool bent met jezelf.

Als je een introvert bent betekent dat niet dat je asociaal bent. Het betekent dat je net zo veel voldoening krijgt van het doorbrengen van tijd in je eentje als met anderen. Niet meer en niet minder.
In sommige opzichten is het een teken van onafhankelijkheid en door vrouwen kan het zelfs als zeer aantrekkelijk worden beschouwd.

Een man die zijn eigen weg kan gaan en zijn eigen ding kan doen, wordt door veel vrouwen als zelfverzekerd beschouwd.

Een nadeel die je als introvert kan hebben is het op gang brengen van gesprekken. Meestal met mensen die je pas voor het eerst leert kennen.

Het grote verschil tussen een introverte en een extraverte persoon is dat extraverte mensen weinig tot geen angst hebben bij het benaderen van mensen, terwijl introverte mensen die angst meestal wel hebben.

Persoonlijkheid: Extravert

Een extraverte persoon is meestal vrij gemakkelijk te herkennen. Hij kan praten met iedereen, heeft geen probleem om mensen te benaderen, en krijgt over het algemeen een goed gevoel als hij in de buurt van anderen is.

Hij is heel energiek in omgevingen zoals clubs of muziekfestivals. Bovendien vinden de meeste extraverte personen het leuk om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Als je regelmatig op zoek bent naar (positieve) aandacht, ben je waarschijnlijk een extraverte persoon.
Extraverte mensen hebben het meestal gemakkelijk wanneer ze een one-night tot stand willen krijgen omdat ze charmant zijn, maar ze hebben de neiging om soms niet de emotionele diepte en het bewustzijn van een introverte persoon te hebben.

Als je een extravert persoon bent, probeer dan uit te vinden of je emotionele intelligentie wel of niet is waar ze hoort te zijn.

Als je merkt dat je veel relaties hebt gehad die niet echt betekenisvol en van korte duur waren, in tegenstelling tot goede diepe relaties met misschien maar een paar vrouwen, kun je jezelf de eigenschappen van een introverte persoon eigen maken die ervoor zorgen dat je meer diepe emotionele relaties hebt die betekenisvol zijn voor de lange termijn.

Introvert vs extravert

Je hoeft niet naar een psychiater of een therapeut te gaan om uit te vinden wat voor persoonlijkheid je hebt. Stel jezelf gewoon wat basisvragen, en wees eerlijk over de antwoorden.

Hier zijn vier dingen die je jezelf kunt vragen om uit te zoeken of je een introverte of een extraverte persoon bent:

– Voel ik me ongemakkelijk in clubs en cafés?
– Krijg ik voldoening van het starten van gesprekken?
– Heb ik hobby’s die ik urenlang alleen kan doen?
– Verveel ik me als ik alleen ben?


Als je jezelf deze vragen stelt, en jezelf wat eerlijke antwoorden geeft, zul je merken dat je jezelf misschien verkeerd hebt ingeschat. Het is meer dan alleen maar rondlopen en je afvragen: ben ik introvert / extravert?

Het ergste wat je kunt doen is jezelf voor de gek houden. Als je echt een introvert iemand bent, maar probeert een extraverte persoon te zijn, dan klinkt alles wat je tegen een meisje zegt geforceerd en onoprecht.

Geloof het of niet, valsheid is erger dan echte sociale gebreken. Als een meisje voelt dat je nep bent, verliest ze veel respect voor je.

Als je een onhandig persoon bent die niet echt sociaal is, wees dan gewoon zo. Je zult verbaasd zijn over de resultaten die je krijgt bij vrouwen als je gewoon je authentieke zelf bent.

Persoonlijkheid: Introvert

Als je tijdens de zoektocht naar je ware persoonlijkheid nog steeds onzeker bent, probeer je dan bewust te worden van je dagdagelijkse natuurlijke gewoontes.

Als je iets doet waar je van houdt, stel jezelf dan deze vragen:

– Ben ik eenzaam?
– Doe ik dit omdat ik er echt van geniet?
– Doe ik dit als afleiding?
– Is deze gewoonte gezond?


Dit kan van alles zijn, maar over het algemeen zijn creatieve mensen introvert. Iemand die kan schilderen, of urenlang kan schrijven en zich volledig voldaan voelt, heeft waarschijnlijk meer een introvert karakter. Het soort mensen die zich vervelen, tenzij er mensen in de buurt zijn, en meestal een soort van stimulatie nodig hebben om het gevoel te hebben dat hun dag de moeite waard is, zijn waarschijnlijk extrovert.

Dat wil niet zeggen dat introverte mensen af en toe niet naar menselijk contact kunnen verlangen, maar als je meer voldoening vindt in je hobby dan in het omgaan met anderen, vertelt dat veel over hoe je bent als persoon.

Balans: Introvert / extravert

Beide persoonlijkheidsextremen zijn ongezond. Te veel tijd alleen is nooit een goede zaak, terwijl te veel tijd die afhankelijk is van het gezelschap van anderen je gemakkelijk kan vervelen en overprikkelen.

Het is oké om introvert of extravert te zijn, maar een goede balans tussen de twee is het beste als je een gelukkig (liefdes) leven wilt.

Als je jezelf isoleert omdat het idee om op café of in een club met een meisje te praten je bang maakt, moet je proberen dat gevoel te beheersen en je daarover heen te zetten door wilskracht en zelfvertrouwen.

Integendeel, als je merkt dat je overstuur raakt als je geen GSM-nummer krijgt of geen meisje in je leven hebt, is het misschien tijd om te proberen die gevoelens ook te beheersen en je daarover heen te zetten.

Hoe eerlijker je met jezelf bent, hoe meer je in staat zult zijn om positieve veranderingen te maken die je zullen helpen in elk aspect van je leven.

Betere relaties met iedereen

Kosten sommige relaties je veel energie?

Vind jij het moeilijk om je grenzen aan te geven?

Irriteer jij je mateloos aan die lastige persoon?

Word je vaak teleurgesteld in je relaties?

Het is bijna onmogelijk te genieten van je leven als je worstelt met je relaties!

Hoe zou het zijn om elke relatie véél gezonder te maken?

Om beter je grenzen aan te geven en duidelijk te maken wat je ècht wilt? 

Om precies te begrijpen wat de ander motiveert – en weten hoe je daarop kunt inspelen? 

Om je relatieproblemen blijvend op te lossen – en dieper contact te maken

Je relaties hebben een enorme invloed op elk gebied in je leven: je zelfvertrouwen, je geluk, je werk, je privéleven – en je gezondheid. 

Gezonde relaties (met je partner, familie, vrienden en collega’s) zijn de basis van een gelukkig leven!

Waarom worstel je dan nog met sommige relaties?

Je worstelt omdat je kiest voor de verkeerde mensen in je leven – of doorgaat met relaties waar je niet van opknapt

Je luistert te weinig naar je eigen gevoel en geeft je grenzen niet goed aan. 

Het lukt je niet diepgaand te communiceren en te begrijpen wat de ander echt motiveert. 

Je wilt de relatie sturen en raakt gefrustreerd als dat niet lukt. 

Hoe creëer je nu wel gezonde relaties in je leven?

Het geheim van gezonde relaties (met je partner, familie, vrienden en collega’s) zit hem in mensenkennis en zelfkennis. 

Mensenkennis geeft je inzicht wie de mensen zijn waar jij je goed bij voelt – en hoe je met hen een èchte relatie kunt opbouwen. 

Zelfinzicht zorgt ervoor dat je luistert naar je gevoel, tijdig je grenzen aangeeft – en altijd jezelf blijft. 

Deze online training gaat je helpen voor altijd je relaties te verbeteren:

Betere relaties met iedereen
Betere relaties met iedereen

Beoordeling door David,

09 okt 2020
5

Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om je relaties te verbeteren met iedereen die belangrijk voor je is.

  • Levenslange toegang
  • Online leren in je eigen tempo

  • 23 Praktische lessen en talloze inzichten

  • Uitgebreide oefeningen

  • Een geweldig extra eBoek

  • Gegarandeerd resultaat!

Meer blogs!

Verbeter je relaties met je partner, familie, vrienden en collega’s!

Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om je relaties te verbeteren met iedereen die belangrijk voor je is.

Ga direct naar de video’s

EreadersEreaders Films en seriesFilms en series Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *